Als je last hebt van hooikoorts, wil je de histamine
overbelasting van je lichaam aanpakken. Die maak je immers onnodig aan. Je kunt je histamine productie verminderen door de hoeveelheid vitamine C
in je voeding te vergroten of deze als supplement bij te slikken. Daarnaast kun je letten op voedingsmiddelen waar je door kruisallergie
misschien gevoelig voor bent. De eiwitten in deze voedingsmiddelen lijken soms sterk op de eiwitten in pollen. Zo kan iemand met een allergie voor berkenpollen (april-mei) ook allergisch zijn voor aardbeien, amandel, abrikoos, appel, braam, framboos, kers, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bessen, noten (met name hazelnoot), wortel, selderij en/of aardappelen. En iemand met een bijvoetpollen-allergie (augustus) kan extra reageren op anijs, kervel, dille, karwij, koriander, pastinaak, wortel, peterselie, selderij en/of venkel.
Omega 3-vetzuren worden aangeraden, zuivel en suiker worden juist afgeraden. Dat geldt ook voor voeding die veel histamine bevat, zoals alcohol, gefermenteerd eten (kombucha, zuurkool, tempeh), gedroogd fruit, avocado, aubergine, spinazie, gerookt of verwerkt vlees en oude kaas. Daarnaast heb je voeding die het vrijmaken van histamine in je lijf kan triggeren. Dat zijn o.a. alcohol, banaan, tomaat, bonen, chocolade, citrusfruit, walnoten, cashewnoten en pinda’s. Ook deze voedingsmiddelen zijn dus slim om te vermijden tijdens het pollenseizoen.