Bij coeliakie kunnen slechte bacteriën
in je darmen de overhand krijgen waardoor je darmflora verstoord raakt. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaar maaltijden, fastfood, fabrieksbrood, maaltijdmix, soep en saus uit pot, blik of zakjes, vleeswaren, maaltijdrepen en sportshakes zijn moeilijk te verteren voor ons darmstelsel en verhogen - bij regelmatig gebruik - de kans op ziekte. Maar ook suikers en zoetstoffen (vooral aspartaam), frisdrank, gezoete zuiveldranken, vruchtensap uit pak, alcohol, additieven (geurstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren, emulgatoren en conserveringsmiddelen), verbrand of zeer donker gebakken voedsel en transvetten worden steeds vaker gezien als infectie-veroorzakers in de darmen.
Helaas zijn heel veel standaard glutenvrije producten sterk bewerkt, om ze zo goed mogelijk op het 'normale' glutenbevattende product te laten lijken qua smaak en structuur. Hier gaan veel coeliakiepatiënten de fout mee in. Glutenbevattende producten zijn vaak niet één-op-één te vervangen door glutenvrije varianten. De voedingswaarden komen niet overeen, er is veel meer suiker, zout
en vet
aan toegevoegd en het product bevat daardoor meer calorieën dan het origineel. Om je darmen en darmflora gezond te houden, kun je beter verse - liefst biologische - van nature glutenvrije producten eten en je eigen glutenvrije 'tarwe' tegenhangers maken. Op internet vind je heerlijke recepten om zelf brood te bakken of glutenvrije quiches, wraps, cupcake's en scones te maken. Kijk ook naar voedingsmiddelen die je afweer ofwel immuunsysteem
versterken. Zo hebben knoflook en gember krachtige ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en verbeteren gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi, kombucha, (glutenvrije!) tamari sojasaus, miso, tofu en tempé je algehele darmflora.