Jicht wordt veroorzaakt door chronische verzuring. Door minder verzurende voedingsmiddelen te eten en juist meer te focussen op voedingsmiddelen die basisch ofwel alkalisch zijn, kun je dit evenwicht herstellen. Sterk bewerkt voedsel, fastfood, suikers, frisdrank, energy drinks, alcohol en koffie, maar ook varkens- en rundvlees, zuivel (melk, yoghurt, kaas), peulvruchten, ananas, tarwe(meel) en pinda’s laten veel zuren achter. Basische en dus ontzurende voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, kruiden en specerijen, water en kruidenthee. Een uitgebreid overzicht van voedingsmiddelen vindt je o.a. bij
Alka. Hier vind je ook andere methoden om de zuurtegraad van je lichaam te verlagen.
Daarnaast ontstaat urinezuur bij de afbraak
van purine. Het is dus verstandig om dit zo min mogelijk te consumeren. Purine zit vooral in forel, zalm, krab, ansjovis, haring, bokking, sardines, spiering, asperges, bloemkool, spinazie, paddenstoelen, gehakt, orgaanvlees zoals lever en zwezerik, leverworst, gelatine en gistrijke producten zoals Marmite. Producten met iets minder purine, maar toch nog bovengemiddeld zijn: eend, kip, rundvlees, kalfsvlees, schapenvlees, varkensvlees, wild, baars, kabeljauw, makreel, schelvis, schol, tong, garnalen, kreeft, mosselen, oesters, artisjok, bleekselderie, mais, peulvruchten, sojabonen, prei, pinda’s, lijnzaad, zonnebloempitten, krenten, rozijnen en ketchup. Daarnaast hebben magere soorten vlees vaak een hoger gehalte aan purine.