VOEDING BIJ KANKER

VOEDING BIJ KANKER


Je voeding heeft invloed op je gezondheid

Voeding kan tumorgroei op celniveau beïnvloeden

Voeding is uitermate belangrijk om je lichaam in goede conditie te krijgen en te houden. Dat de darmen een belangrijke rol spelen in het ziekte- en genezingsproces wist Hippocrates 2400 jaar geleden al: ‘de darm is de wortel van de gezondheid’. Dit blijkt ook wel uit de talloze onderzoeken over voeding. Ook wanneer je kanker hebt, is een gebalanceerd eetpatroon erg belangrijk. Kankercellen hebben namelijk een afwijkend metabolisme in vergelijking met gezonde cellen. Ze gaan na de deling niet tijdig dood (apoptose), maar blijven leven en kunnen daardoor in een snel tempo vermenigvuldigen. Geen enkel opzichzelfstaand voedingsmiddel kan je 100% beschermen tegen kanker. Een gezond dieet met variatie aan groenten, fruit, volle granen, bonen en ander plantaardig voedsel verlaagt wel het risico op kanker en kan tumorgroei op celniveau onderdrukken, terwijl ongezonde voeding dit juist kan stimuleren.

Noodzaak voor gezonde voeding bij kanker vaak onderbelicht

Voeding kan kanker in alle stadia beïnvloeden, ook wanneer je BRCA-gen drager bent. Toch is de rol van voeding bij de behandeling van mensen met kanker misschien wel het meest verwaarloosde onderwerp. Ondervoeding komt bij kankerpatiënten veelvuldig voor en men is zich vaak niet bewust van de noodzaak om gezond te eten. Maar wat is gezond? En vooral; wat zou je moeten vermijden? Eigenlijk heel simpel… geïndustrialiseerde voeding (sterk bewerkte of kunstmatige voeding), suikers, gefrituurde producten, kleurstoffen en conserveringsmiddelen werken activerend op de oncogenen en onderdrukken de tumorsuppressorgen. Dit wil je dus niet. Een belangrijk tumorsuppressorgen is P53, ook wel "bewaarder van het genoom" genoemd. P53 speelt een essentiële rol in het tegengaan van tumorvorming. Onder andere transvetten en gefrituurd voedsel beschadigen deze gen. Diverse groenten en fruit, soja, cacao, groene thee, rozemarijn, gember en salie optimaliseren juist de P53 functies. Een gebalanceerd voedingspatroon met een variëteit aan natuurlijke (biologische) voedingsmiddelen is daarom slimmer dan iedere dag een kant-en-klare maaltijd.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt geadviseerd om naast gevarieerd en natuurlijke (biologische) voeding vooral ook te letten op producten met een laag suiker- en verzuringgehalte en een hoog anti-oxidanten, vitamine D en omega 3 gehalte.  Een aantal algemene tips op een rijtje:

Kankercellen voeden zich met suikers

Al in de jaren ‘20 ontdekte Otto Warburg dat kankercellen veel meer glucose (suiker) omzetten dan gezonde cellen (Warburg-effect). Inmiddels weten we dat een kankercel 18x meer glucose nodig heeft om te kunnen leven en groeien. Glucose is een vorm van suiker die we uit koolhydraten halen. Helemaal stoppen met koolhydraten is niet handig, alle lichaamscellen hebben het nodig om goed te kunnen functioneren. Maar je kunt wel drastisch minderen. Dit doe je door te kijken naar de glycemische index (GI) en je eetpatroon aan te passen met voedingsmiddelen onder de 50 GI (hoe lager dit getal, hoe beter).

Kanker en verzuring, geen goede combi

Zuren in het lichaam geven ontstekingen en kunnen daardoor klachten als reuma en Parkinson veroorzaken, maar ook kanker. Verzuring van het lichaam ontstaat met name door stress en een langdurig oppervlakkig hoge ademhaling, zoals ook bij intensief sporten. Daarnaast werken in mindere mate grote hoeveelheden kaas, koffie, alcohol, frisdrank, vlees, vis, peulvruchten, noten, zaden, granen, pasta, suiker en witbrood niet bevorderend op de zuurtegraad van ons lichaam. Fruit en verse groenten zoals tomaat, pompoen, komkommer en selderij maken het lichaam minder zuur.

Verse groenten, fruit, noten en kruiden voorkomen celbeschadiging bij kanker

Zoals eerder gezegd, onze lichaamscellen gebruiken zuurstof om te functioneren. Tijdens deze oxidatie komen vrije radicalen vrij, die door onze cellen reizen en het opgeslagen DNA en de celwanden beschadigen. Deze beschadigingen stimuleren het ontstaan van kanker in die cellen. Antioxidanten zijn actief in het voorkomen dat cellen zich kankerachtig gaan gedragen en verminderen het aantal vrije radicalen in ons lichaam. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoor-elementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente, fruit, noten en kruiden.

Vitamine D heeft remmende werking op kanker

In onze huid maken we zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Verder zit vitamine D in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei, volle melk. De meeste Nederlanders hebben een tekort aan vitamine D, vooral door ons gematigde klimaat. Vitamine D in hoge dosering blijkt een remmende werking te hebben op diverse vormen van kanker, met name borstkanker, prostaatkanker, blaaskanker, eierstokkanker en darmkanker. Het bevordert namelijk de apoptose van kankercellen en vertraagt de proliferatie (groei en verspreiding) ervan.

Meer focus op Omega 3 bij kanker

Naast eiwitten en koolhydraten zijn vetten de belangrijkste voedingsstoffen voor ons lichaam. Vet is een bron van energie, vitamine A, D, E en essentiële vetzuren; omega 3 en omega 6. Omega 3 is bewezen effectief voor onze gezondheid. Het werkt ontstekingsremmend, anti-bloedstollend en houdt celgroei in bedwang. Er zijn aanwijzingen dat omega 3 een rol speelt bij de preventie van borst- en darmkanker. Omega 6 daarentegen geeft ontstekingen, stolt het bloed en stimuleert celgroei. Omega 3 zit o.a. in vette vis, noten, olijfolie, groene bladgroenten, koolsoorten, biologisch (grasgevoerd) vlees, zuivel en eieren.

Matig met dierlijke melkproducten

Buiten Nederland spelen dierlijke melkproducten zoals koemelk een ondergeschikte rol. Het is hoofdzakelijk bedoeld voor kleine kinderen en wordt hooguit gebruikt als aanvulling in een gerecht. Chinees gezien hebben dierlijke melkproducten een (sterk) bevochtigende werking. Dat betekent dat je ze moet vermijden als je last hebt van damp en/of slijm. Voorbeelden hiervan zijn verkoudheid, plakkerige ontlasting, overgewicht, maar ook tumoren. Je kunt prima overstappen op plantaardige melk, zoals rijstmelk of amandelmelk. Let op met overmatig gebruik van soja zuivel. Ook soja werkt bevochtigend en kan sterk bewerkt zijn (geraffineerde soja).

Wil je meer informatie en/of een passend advies op jouw voedingspatroon? Maak een afspraak!
Share by: