Iedereen heeft een eigen stofwisselingstype
Maar wat is nou gezond eten? Binnen de Chinese geneeskunde is men ervan overtuigd dat niet iedereen even goed functioneert op dezelfde voedingsmiddelen. Ieder lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die voedselvertering
is net zo uniek als je vingerafdruk. Dat betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er fit en gezond uitziet, bij iemand anders een vermoeid of opgeblazen gevoel kan geven. Het is daarom belangrijk te weten welk type stofwisseling je hebt, omdat dit mede je voedingsbehoeften bepaalt en grote effecten kan hebben op je psychologisch en emotioneel welzijn, je karakter en niet het minst op jouw kwaliteit van leven. We noemen dit metabolic typing, in 1987 ontwikkeld door William Wolcott
Gezond eten is wat bij jouw specifieke stofwisseling ofwel 'genetische code' past. Voor de een is dat een appel en voor de ander is dat een biefstuk. Als jouw spijsvertering niet gebouwd is voor het eten van appels, dan kun je daar moe, hongerig en dik van worden. Dat geldt ook voor de verhoudingen macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) die je eet. Met de juiste voeding kun je je energie maximaliseren, topprestaties ontwikkelen, je eetlust normaliseren en emotioneel stabiel zijn. Maar als je je binnen 1-2 uur na het eten vermoeider voelt, je humeur verslechtert, je nog steeds honger hebt, naar snoep verlangt of het gevoel hebt dat je een opkikkertje nodig hebt, dan is er iets mis met je eetpatroon en is het raadzaam om jouw spijsverteringstype te laten bepalen.