Door onze bloedvaten stroomt ons bloed
dagelijks zo'n 7.000 keer het lichaam rond. Je bloed bestaat niet alleen uit plasma (vocht en eiwitten) en bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes), maar vervoert ook zuurstof, voedingsbestanddelen
en afvalstoffen
naar elk orgaan en iedere cel in alle uithoeken van ons lichaam; van onze teennagels tot onze haarwortels. Het is niet alleen een transportmiddel, maar ook een temperatuurregelaar en het middelpunt van ons afweersysteem. De kwaliteit van je bloed kan dus je hele systeem beïnvloeden.
Regulier bloedonderzoek kan bloedarmoede, ijzertekort, schildklierafwijkingen, auto-immuunziekten en bepaalde infecties aan het licht brengen. Maar bloed kan meer informatie geven. Het kan vitaminen en mineralen tekorten uitwijzen, maar ook verstoringen en belastingen, zoals intoleranties, allergieën, toxiciteit of een verzwakt darmsysteem waardoor de opname van voedingsstoffen lastig blijkt. Vreemde en vage klachten kunnen hierdoor ontstaan, zoals vermoeidheid of futloosheid, maar ook huidaandoeningen of hoofdpijn. In sommige gevallen kan een complementaire bloedtest (via een vingerprik) de start zijn van een behandelplan. Ik werk met diverse bloedtesten, speekseltesten, ontlasting- en urinetesten, waaronder: