Steeds meer mensen reageren op voedingsmiddelen. Een koemelk, ei, pinda, gluten of kiwi allergie is niet uitzonderlijk meer. Voedselallergieën en voedselintoleranties zijn niet alleen verantwoordelijk voor maag- en darmklachten (o.a. misselijkheid, overgeven, buikkramp, diarree of juist obstipatie). Ze kunnen ook symptomen geven als jeuk, huiduitslag, eczeem, galbulten, vochtophoping in de oogleden, zwelling van de lippen, een jeukerig of branderig gevoel in de mond, benauwdheid, kortademigheid, bloeddrukdaling, duizeligheid, flauwvallen en anafylactische shock. Maar ook minder acute klachten zoals excessief huilen (huilbaby), groeiachterstand en/of gedragsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen ontstaan door een voedselallergie of -intolerantie. En kom er dan maar eens achter op welk voedingsmiddel je verkeerd reageert.
Een voedselintolerantietest of een allergietest onderzoekt de concentratie van specifieke IgE-antistoffen en IgG4-antistoffen van voedingsmiddelen, en geeft je hierdoor inzage in mogelijke voedsel overgevoeligheden en -intoleranties. Een intolerantietest kan ook via het speeksel getest worden.