POST-COVID KLACHTEN


Herstel met acupunctuur, gezonde voeding en kruiden

Langdurige klachten na corona

Sinds 2020 is de wereld in de ban van corona. Terwijl het SARS-CoV-2 virus voor sommige mensen een mild griepvirus lijkt te zijn, worden anderen zwaar getroffen en vraagt het virus van hen een enorme tol. Als je corona hebt gehad, dan bestaat de kans dat je last blijft houden van na-klachten. Klachten die maanden later nog steeds aanwezig zijn, worden 'Long Covid' ofwel ‘Post-Covid’ klachten genoemd. Maar liefst 1 op de 8 Nederlanders houdt langdurig klachten na een corona (COVID-19) besmetting, aldus onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bij mensen opgenomen in het ziekenhuis ligt dit percentage nog hoger. Maar liefst 92% van hen blijft klachten ervaren die niet veel beter worden en een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven.

Van extreme vermoeidheid tot hardnekkig reukverlies

Sinds de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus in China in december 2019 is het coronavirus inmiddels honderden keren gemuteerd en bestaan er wereldwijd al duizenden varianten van het virus. Ook in Nederland zien we verschillende varianten van het coronavirus rondgaan. Ondanks de verschillende varianten, toch krijgen veel mensen van dezelfde klachten last na een coronabesmetting. En ook al was je tijdens de besmetting zelf nog niet eens zo ziek, toch kun je langdurige vervelende post-covid klachten ervaren. Het gaat om een breed scala aan klachten die lang kunnen aanhouden zoals extreme vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, spierzwakte of spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, verminderde concentratie, slecht tegen omgevingsprikkels kunnen, vergeetachtigheid, slaapproblemen, verlies van reuk en smaak, aanhoudende verhoging, POTS en mentale klachten zoals angst en depressie etc. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon. Bij sommige mensen worden de klachten minder in de loop van de tijd, bij anderen blijven de klachten hardnekkig aanwezig. 

Meest voorkomende post-COVID klachten
  • Extreme vermoeidheid
  • Verminderde conditie of spierkracht
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid, piepende ademhaling
  • Hoesten, keelpijn
  • Spier- en/of gewrichtspijn
  • Reuk- en/of smaakverlies
  • Maag- en/of darmklachten
  • Pijn of stijfheid op de borst
  • Hartkloppingen en/of hoge hartslag (>90)
  • Verminderde eetlust, moeite met eten
  • Onregelmatige menstruatiecyclus
  • Slaapproblemen
  • Moeite met concentratie, geheugen, omgaan met prikkels
  • Angst, depressiviteit, PTSS

Coronavirus tast vooral longen, hersenen en spijsvertering aan

Corona is een virus. Het eerste coronavirus werd al in 1964 ontdekt door de Schotse wetenschapster June Almeida. Net als ieder ander virus is het coronavirus een klein organisme dat op zichzelf eigenlijk niet zoveel kan. Een virusdeeltje is niet meer dan een stukje genetisch materiaal (DNA of RNA) dat is ingepakt in een laagje eiwitten. Om te kunnen (blijven) bestaan, heeft een virus gastcellen nodig. Het dringt door in een gezonde cel en gaat zich daar vervolgens razendsnel vermeerderen. De nieuwe virusdeeltjes die vrijkomen besmetten op hun beurt weer nieuwe cellen. Zo word je als drager van het virus ziek. Het coronavirus kan vrijwel ieder orgaan en weefsel in het lichaam aantasten, maar tast in eerste instantie de longen aan, wat kan leiden tot een sterk verminderde longfunctie en in het ergste geval zelfs tot longfalen. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen en veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren. (bron: Hersenstichting)

Daarnaast kan het coronavirus ook het slijmvlies van maag en darmen infecteren en maagdarmklachten geven zoals slechte eetlust, verlies van smaak, misselijkheid/braken (4%) en diarree (10-30%). Heb je onderliggende spijsverteringsklachten zoals prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, dan is de kans aanwezig dat het virus een darmontsteking kan doen opvlammen of extra klachten kan veroorzaken. (bron: Crohn & Colitis NL)

Waarom de één wel ziek wordt en de ander niet

Binnen de Chinese geneeskunde worden virussen en bacteriën gezien als externe pathogenen. Bij een aanval van een extern pathogeen komt je Wei Qi (beschermende Qi ofwel immuunsysteem) in actie. De functie van de Wei Qi is niet alleen het beschermen van je lichaam tegen externe pathogenen, maar ook het voeden en bevochtigen van de huid en de spieren, en het openen en sluiten van de poriën en daarmee het reguleren van de transpiratie en lichaamstemperatuur. In TCM is de Wei Qi gerelateerd aan het longsysteem. De bron komt vanuit je spijsverteringssysteem. Beide orgaansystemen zijn onmisbaar voor het vormen van energie (Qi). Qi laat voedingsstoffen door het lichaam circuleren om alle organen te kunnen voeden, zodat deze goed blijven functioneren. Vertraging of stagnatie van Qi geeft problemen. Dit zien we ook terug in de omschrijving van het coronavirus door het RIVM en de genoemde covid-risicogroepen; mensen met chronische luchtweg- of longproblemen, spijsverteringsproblemen, ernstig overgewicht of een verminderde weerstand (afweerstoornissen). Helaas weet je niet altijd of je onderliggende long-, spijsverterings- of weerstandsproblemen hebt.

Versterken darmflora voor beter herstel

Je spijsvertering en met name je darmen zijn verantwoordelijk voor 80% van je immuunsysteem. Bij langdurig en veelvuldig ongezond of verkeerd eten raakt je darmflora verstoord, kun je voedingsstoffen minder goed opnemen en afvalstoffen (toxines) minder goed afvoeren. Je immuunsysteem verzwakt. Te veel afvalstoffen in het lichaam vertragen je Qi doorstroming en creëren Damp. Alles stagneert en klachten als vermoeidheid, pijn en darmklachten liggen op de loer. Ook kun je sneller en langduriger ziek worden bij een aanval van externe pathogenen zoals het influenzavirus of het coronavirus. Op het moment dat jij ernstig ziek bent geweest tijdens een coronabesmetting of je blijft zitten met chronische post-covid na-klachten, is het raadzaam om je spijsvertering en je longsysteem (ademhalingsstelsel) te gaan versterken. Dit kan o.a. met behulp van de juiste voeding, kruiden, paddenstoelen (mycotherapie) en/of voedingssupplementen, maar ook met meditatie, yoga, qi gong (chi kung), taiji (tai chi), ademhalingsoefeningen of aerobe beweging zoals joggen, fietsen en stevig wandelen in de buitenlucht.

Post-covid klachten volgens de Chinese geneeskunde

 De traditionele Chinese geneeskunde ziet post-covid niet als één klacht. Er wordt gekeken naar de symptomen die bij de klacht horen. Omdat de aard en de ernst van corona na-klachten bij iedereen anders is, bestaat er geen standaard behandeling bij post-covid. De één wordt met name benauwd, wat duidt op een zwakte/aanval in het longsysteem. De ander wordt juist misselijk en krijgt diarree, wat duidt op een zwakte/aanval in het spijsverteringsysteem. Iedere ziekte geeft een disbalans in bepaalde orgaansystemen. Covid richt zich vooral op het ademhalingsstelsel en de spijsvertering. Met Chinese geneeskunde wordt het balans in de orgaansystemen aangepakt. Door het stimuleren van specifieke combinaties van acupunctuurpunten wordt het lichaam geactiveerd om terug in balans te komen. Dit is te vergelijken met communicerende vaten of het openzetten van alle sluizen in een waterstelsel. Hierdoor gaat het bloed weer goed stromen door het gehele lichaam, en zorgen de zuurstof en voedingsstoffen ervoor dat de organen gevoed worden en herstel kan plaatsvinden.

Tip 1: kies voor gezonde voeding

Als je last hebt van langdurige long-covid klachten, heeft je lichaam alle energie nodig om te kunnen functioneren. Het is dan zonde om onnodig energie te verspillen aan het verteringsproces. Daarnaast wordt je immuunsysteem voor 80% geregeld in de darmen. Extra belangrijk dus om hier goed voor te zorgen. Zit je niet lekker in je vel of ben je erg vermoeid, dan kies je vaak voor een snelle of simpele hap. Maar dat is nou juist niet wat je lichaam nu nodig heeft. Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals kant-en-klaar maaltijden, fastfood, fabrieksbrood, maaltijdmix, soep en saus uit pot, blik of zakjes, vleeswaren, maaltijdrepen en sportshakes zijn moeilijk te verteren voor ons darmstelsel en bevatten over het algemeen niet de juiste voedingsstoffen om te herstellen. Dat geldt ook voor suikers en zoetstoffen (vooral aspartaam), frisdrank, gezoete zuiveldranken, vruchtensap uit pak, alcohol, additieven (geurstoffen, smaakstoffen, kleurstoffen, stabilisatoren, emulgatoren en conserveringsmiddelen)  en transvetten. Je kunt beter kiezen voor verse (biologische) voeding, zoals groenten, fruit, peulvruchten, kruiden, vlees en vis.

Tip 2: blijf in beweging

Beweging is belangrijk, zeker als je verzwakt bent. Om niet te veel energie te vragen van een toch al vermoeid lichaam is intensieve beweging of inspanning niet aan te raden. Je kunt het beste kiezen voor aerobe beweging zoals joggen, fietsen, zwemmen of stevig wandelen, maar ook yoga, tai chi of chi kung. Het liefst lekker in de buitenlucht. Je hartslag en ademhaling gaan omhoog, maar je wordt er niet erg moe van en je kunt het relatief lang volhouden. Ga je door naar intensieve ofwel anaerobe beweging (hardlopen of spinning), dan gaat je lichaam energiebronnen verbranden en verzuren. Om goed te herstellen van langdurige corona na-klachten, wil je dat nou net niet.

Tip 3: klachten aanpakken acupunctuur

Acupunctuur wordt gebruikt voor een breed spectrum van klachten en ziekten. Acupunctuur kan het hele lichaam weer in balans brengen, de doorstroming bevorderen en blokkades opheffen. Mensen met post-covid gebruiken acupunctuur voor het verminderen van uiteenlopende klachten zoals kortademigheid, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, reuk- of smaakverlies, nervositeit, depressie, slaapproblemen etc. Lees meer over acupunctuur...

Tip 4: versterk je lichaam met kruiden en/of paddenstoelen

Kruiden en/of paddenstoelen kunnen complementair worden ingezet om een verzwakte toestand te herstellen, de afweer van het lichaam te versterken en het herstelproces te verkorten. Afhankelijk van het type post-covid klachten en de intensiteit van de klachten wordt gekozen voor een passende kruidenformule of paddenstoelenmix. Lees meer over kruiden en paddenstoelen...