Langdurige klachten na corona
Sinds 2020 is de wereld in de ban van corona. Terwijl het SARS-CoV-2 virus voor sommige mensen een mild griepvirus lijkt te zijn, worden anderen zwaar getroffen en vraagt het virus van hen een enorme tol. Als je corona hebt gehad, dan bestaat de kans dat je last blijft houden van na-klachten. Klachten die maanden later nog steeds aanwezig zijn, worden 'Long Covid' ofwel ‘Post-Covid’ klachten genoemd. Maar liefst 1 op de 8 Nederlanders houdt langdurig klachten na een corona (COVID-19) besmetting, aldus onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bij mensen opgenomen in het ziekenhuis ligt dit percentage nog hoger. Maar liefst 92% van hen blijft klachten ervaren die niet veel beter worden en een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven.
Van extreme vermoeidheid tot hardnekkig reukverlies
Sinds de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus in China in december 2019 is het coronavirus inmiddels honderden keren gemuteerd en bestaan er wereldwijd al duizenden varianten van het virus. Ook in Nederland zien we verschillende varianten van het coronavirus rondgaan. Ondanks de verschillende varianten, toch krijgen veel mensen van dezelfde klachten last na een coronabesmetting. En ook al was je tijdens de besmetting zelf nog niet eens zo ziek, toch kun je langdurige vervelende post-covid klachten ervaren. Het gaat om een breed scala aan klachten die lang kunnen aanhouden zoals extreme vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, spierzwakte of spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, verminderde concentratie, slecht tegen omgevingsprikkels
kunnen, vergeetachtigheid, slaapproblemen, verlies van reuk en smaak, aanhoudende verhoging, POTS en mentale klachten zoals angst en depressie etc. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon. Bij sommige mensen worden de klachten minder in de loop van de tijd, bij anderen blijven de klachten hardnekkig aanwezig.
Meest voorkomende post-COVID klachten
- Extreme vermoeidheid
- Verminderde conditie of spierkracht
- Duizeligheid
- Kortademigheid, piepende ademhaling
- Hoesten, keelpijn
- Spier- en/of gewrichtspijn
- Reuk- en/of smaakverlies
- Maag- en/of darmklachten
- Pijn of stijfheid op de borst
- Hartkloppingen en/of hoge hartslag (>90)
- Verminderde eetlust, moeite met eten
- Onregelmatige menstruatiecyclus
- Slaapproblemen
- Moeite met concentratie, geheugen, omgaan met prikkels
- Angst, depressiviteit, PTSS