STOFWISSELINGSTYPE

STOFWISSELINGSTYPE


Eet wat bij jouw stofwisseling past

'Gezond' is niet voor iedereen gezond

Voeding is de basis van je bestaan. Je eet meerdere keren per dag, elke dag van je leven om je lichaam voldoende brandstof te geven. We kennen talloze diëten; Atkins, raw food,  ketogeen, Paleo, FODMAP, DASH, intermittent fasting, koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch, veganistisch, Mediterraan, Scandinavisch... wie ziet door de bomen het bos nog? Laat staan de keuze wat het beste bij jou past. Eet je volgens de schijf van vijf, maar voel je je vermoeid, verzwakt of ben je vaak ziek? Volg je het ene na het andere dieet en lijkt niets te helpen? Heb je meteen weer honger na een gezonde salade? Of wil je het liefst een powernap na die heerlijke lasagne? Goed kans dat je eet waar jouw spijsverteringssysteem niet zo lekker op draait. De neiging tot overgewicht, het verzadigingsgevoel en hoe goed jouw lichaam vetten verwerkt wordt bepaald door je genetische samenstelling, ofwel jouw stofwisselingstype. 

Iedereen heeft een eigen stofwisselingstype

Maar wat is nou gezond eten? Binnen de Chinese geneeskunde is men ervan overtuigd dat niet iedereen even goed functioneert op dezelfde voedingsmiddelen. Ieder lichaam heeft zijn eigen manier om voedsel te verteren. Die voedselvertering is net zo uniek als je vingerafdruk. Dat betekent dat dezelfde voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jij er fit en gezond uitziet, bij iemand anders een vermoeid of opgeblazen gevoel kan geven. Het is daarom belangrijk te weten welk type stofwisseling je hebt, omdat dit mede je voedingsbehoeften bepaalt en grote effecten kan hebben op je psychologisch en emotioneel welzijn, je karakter en niet het minst op jouw kwaliteit van leven. We noemen dit metabolic typing, in 1987 ontwikkeld door William Wolcott

Gezond eten is wat bij jouw specifieke stofwisseling ofwel 'genetische code' past. Voor de een is dat een appel en voor de ander is dat een biefstuk. Als jouw spijsvertering niet gebouwd is voor het eten van appels, dan kun je daar moe, hongerig en dik van worden. Dat geldt ook voor de verhoudingen macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) die je eet. Met de juiste voeding kun je je energie maximaliseren, topprestaties ontwikkelen, je eetlust normaliseren en emotioneel stabiel zijn. Maar als je je binnen 1-2 uur na het eten vermoeider voelt, je humeur verslechtert, je nog steeds honger hebt, naar snoep verlangt of het gevoel hebt dat je een opkikkertje nodig hebt, dan is er iets mis met je eetpatroon en is het raadzaam om jouw spijsverteringstype te laten bepalen. 

Welk type ben jij?

Op basis van je genetische code (DNA) onderscheiden we grofweg 3 stofwisselingstypes (met tal van tussentypes):
  • De Eskimo ofwel het proteïne / eiwittype: heeft dierlijke eiwitten nodig
  • De Indiër ofwel het koolhydraattype: kan volledig plantaardig eten 
  • De alleseter ofwel het gemende type: zit tussen beide andere types is

De Eskimo

  • Grote eter, heeft altijd honger, kan altijd eten en denkt veel aan eten
  • Houdt van grote maaltijden met alles erop en eraan
  • Kan niet zo goed overweg met (geraffineerde) koolhydraten
  • Is vaak tarwe of glutenintolerant
  • Heeft niks met plantaardige maaltijden, gaat daarna vaak met honger van tafel
  • Heeft veelal een chronisch hongergevoel vanwege te weinig eiwitinname

De Indiër

  • Kleine eter, vergeet soms zelfs te eten tijdens drukke bezigheden
  • Houdt van kleine eenvoudige en sobere maaltijden
  • Kan goed overweg met koolhydraten waardoor eiwitten vaak vergeten worden
  • Heeft de neiging om hoofdmaaltijden te verwaarlozen en te leven op zoete tussendoortjes
  • Voelt zich goed en verzadigd bij plantaardig eten

De alleseter

  • Krijgt honger als het tijd is om te eten
  • Houdt van normale maaltijden
  • Verteert koolhydraten, eiwitten en vetten even goed en heeft ongeveer evenveel van elk nodig
  • Is vaak een evenwichtig type en lust zowel maaltijden van het eiwittype als van het koolhydraattype en wisselt daar spontaan in af
  • Geniet zowel van een maaltijd met dierlijke eiwitten als van plantaardige maaltijden
Ontdek je persoonlijke stofwisselingstype
Als je eet volgens je stofwisselingstype, kun je het vier tot vijf uur volhouden tussen de maaltijden zonder honger te hebben; snacks en tussendoortjes zijn niet meer nodig. Je spijsvertering krijgt rust en je honger- en verzadigingssysteem reguleert zich automatisch, waardoor eetbuien verdwijnen. Hierdoor zul je merken dat je meer energie en uithoudingsvermogen krijgt, mentaal scherper wordt en geen last meer hebt van futloosheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Ook je slaapkwaliteit wordt beter. Heb je chronische darmklachten, last van hormonale schommelingen, een verstoord afweersysteem of kun je maar niet afvallen? Als je eet volgens jouw specifieke spijsverteringstype zul je merken dat ook dit veel beter zal gaan. Dus wacht niet langer en maak een afspraak!
Maak een afspraak

Europa is een ‘smeltkroes’ aan spijsverteringstypen

De mens heeft zich door duizenden jaren heen aangepast aan zijn leefomgeving: het klimaat en de geografie daarvan, maar ook de planten en dieren die daarin leven. In de loop van eeuwen heeft hij zijn stofwisseling optimaal aangepast aan het voedsel dat daar aanwezig was. Mensen hebben in verschillende delen van de wereld dan ook verschillende voedingsbehoeften en patronen ontwikkeld. Eskimo’s leven op vet, vlees en vis maar hebben toch hebben een zeer sterk immuunsysteem en zijn vrij van hart- en vaatziekten. Indiërs leven al duizenden jaren voornamelijk op plantaardig voedsel en hebben daar hun gezondheidsvoordelen van. Voor die landen is het nog vrij duidelijk welk stofwisselingstype daar voorkomt. Europa is echter een ‘smeltkroes’ geworden, waardoor het niet meer zo gemakkelijk is om te zeggen wat iemands stofwisseling is. Een goede rede om het te laten uitzoeken!

Bepalen van jouw stofwisselingstype

Als je weet welk type spijsvertering je bent dan kun je gaan eten volgens je eigen unieke erfelijke stofwisseling, in tegenstelling tot het volgen van een aantal universele do's en dont’ s of algemeen voorgeschreven dieetadviezen. Het voordeel van eten volgens je eigen spijsverteringstype is:
  • Versterking van je immuunsysteem
  • Het optimaliseren van je fysieke energie en mentale helderheid
  • Het overwinnen van stemmingswisselingen (denk ook aan je hormonen) en depressies
  • Het verbeteren van sport prestaties en je uithoudingsvermogen
  • Een tevreden gevoel na elke maaltijd, minder behoefte aan zoetigheid
  • Een goede gezondheid en fitheid
  • Een optimale spijsvertering
  • Rust; je hoeft niet meer uit te zoeken wat bij je past en 1001 diëten te volgen
  • Het voorkomen van ziekten
  • Veel meer plezier in eten krijgen, je eet wat bij je past

Dit (Duitse) filmpje geeft een leuke indruk van de stofwisselingstypen. 
Share by: