Ons humeur en energieniveau verschilt gedurende een dag nogal eens van moment tot moment. Dit heeft te maken met ons bioritme. Je bioritme is bepalend voor het goed functioneren van allerlei processen in je lichaam. Niet alleen je fysieke gestel, ook je gevoel en je mentale vermogens worden beïnvloed door de cycli. In het Westen zijn we pas sinds een paar jaar op de hoogte van dit verschijnsel, binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde behoort onze energetische klok tot de basiselementen van het systeem.
Pas in de jaren ’80 werd ontdekt dat ons bioritme - ook wel biologische klok genoemd - wordt beïnvloed door diverse biologische processen in ons lichaam. Het Amerikaanse driemanschap Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young ontdekten het eerste gen in een reeks van genen die het ritme van cellen regelt. Dit moleculair mechanisme achter ons ritme van waken en slapen, zorgt voor de timing van diverse biologische lichaamsprocessen, zoals lichaamstemperatuur, bloeddruk en de afgifte van hormonen. In 2017 kregen zij de Nobelprijs voor Geneeskunde en Fysiologie toegekend voor hun ontdekkingen.
Dat je bioritme bepalend is voor het goed functioneren van je lichaam, gevoel en mentale vermogen, weten de Chinezen al duizenden jaren. Zij geloven dat de Qi (levensenergie) gedurende 24 uur per dag door het lichaam stroomt. Het stroomt in een vaste volgorde via de meridianen naar de organen en elke twee uur is een specifieke meridiaan het meest actief. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus extra hard aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op z’n zwakst. Laten we de maag als voorbeeld nemen. Dit orgaan is volgens de Chinezen tussen 07.00 en 09.00 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten. Flink bunkeren tussen 19.00 en 21.00 uur is daarentegen geen goed plan. Dus wat nu wel en wat nu niet? Hier alle organen op een rijtje:
Van 03.00 tot 05.00 uur – Longen
Heb je je ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg mediteren? Dat doen ze omdat ze omdat hun longen voor dag en dauw optimaal functioneren. Longen zorgen immers voor de ademhaling en dat is iets waar ze zich tijdens het mediteren op concentreren. De emotie die hoort bij de longen is verdriet. Heb je last van pijnlijke longen? Dan kan het zijn dat je kampt met emoties die je nog niet hebt verwerkt.
Van 05.00 tot 07.00 uur – Dikke darm
De dikke darm staat voor laten gaan van datgene wat je niet meer nodig hebt. Uit angst houden we veel te veel vast. Loslaten is één van de belangrijkste dingen die we in het leven kunnen leren. Een toiletbezoek voor de grote boodschap is op dit tijdstip volgens de Chinezen aan te raden. Je laat dan letterlijk los.
Van 07.00 tot 09.00 uur – Maag
Chinezen eten hun warme maaltijd het liefst in de ochtend. Ze geloven namelijk dat de maag tussen 7.00 en 9.00 uur optimaal functioneert. De minst gunstige tijd om de grootste maaltijd van de dag te eten? Precies 12 uur later, tussen 19.00 en 21.00 uur. De emotie die hoort bij de maag is bezorgdheid. Het goed functioneren van de maag wordt bemoeilijkt door angst, depressie en gevoel dat alles teveel is. Oftewel… ‘het ligt zwaar op de maag’
Van 09.00 uur tot 11.00 uur – Milt
Na je ontbijt is je lichaam druk bezig met het opnemen van voedingsstoffen. Dit is de beste tijd van de dag om aan het werk te gaan of te studeren. De milt staat namelijk voor je intellect. Ingewikkelde materie neem je nu goed op. Bij de milt hoort het gebrek aan (zelf)vertrouwen. De miltenergie wordt minder bij het gebrek hieraan. Het vermindert daarnaast de functie van de spijsvertering, wat weer in verbinding staat met de milt.
Van 11.00 uur tot 13.00 uur – Hart
In de orgaanklok staat het hart centraal om 12.00 in de middag, als de zon op z’n hoogste punt is. Aan het einde van de ochtend functioneert je hart optimaal. Je concentratievermogen daalt. Volgens de orgaanklok is dit een goede tijd om licht te lunchen en daarna even een middagdutje te doen. Een kop thee kan vitaliserend werken. Gevoelens van extreme blijheid en plezier kunnen op dit tijdstip worden ervaren.
Van 13.00 uur tot 15.00 uur – Dunne darm
Wat je tijdens de lunch hebt gegeten wordt nu door je lijf optimaal benut. Het is goed om je op dit moment van de dag te bewegen en dagelijkse taken uit te voeren. Je buigen over complexe materie kun je beter ‘s ochtends doen. Als je vaak gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid ervaart, kan de energie van de dunne darm verstoord zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld diarree krijgen omdat je meer meemaakt dan dat je kan verteren. Het wordt ook wel ‘huilen met je darmen’ genoemd.
Van 15.00 uur tot 17.00 uur – Blaas
Valt jouw middagdip ook altijd tussen 15.00 en 17.00 uur? Vaak is dit een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Pak een flinke beker thee of neem een miso soepje. Want het kan ook zijn dat je iets te weinig zout hebt binnengekregen. Als je je op dit moment vaak geïrriteerd of angstig voelt, kan het zijn dat je blaasenergie stagneert.
Van 17.00 uur tot 19.00 uur – Nieren
Aan het einde van de middag zijn je nieren het meest actief. Ze zijn druk bezig met het filteren van je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd. Als de meridianen van je nieren verstoord zijn, dan angstig worden. De nierenergie staat ook in relatie met botten, gewrichten en rugklachten.
Van 19.00 uur tot 21.00 uur – Pericard
Dit is het beste moment van de dag om te lezen of mediteren is aan het begin van de avond. Volgens de Chinezen is dit echter óók het beste moment van de dag om samen tussen de lakens te duiken. Zeker als je graag zwanger wilt worden. Dit orgaan brengt namelijk alle voedingsstoffen daar waar ze moeten zijn. Stagnatie van deze meridianen kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je emoties te laten zien.
Van 21.00 uur tot 23.00 uur – Drievoudige Verwarmer
De drievoudige verwarmer is geen orgaan, maar een soort energetisch systeem dat helpt het evenwicht in je lichaam te bewaren. Dit is het moment waarop we ons het best kunnen gaan ontspannen. Maak je langzaam maar zeker klaar om naar bed te gaan en omring je met positiviteit, zodat je in een diepe slaap kunt komen.
Van 23.00 uur tot 01.00 uur – Galblaas
De galblaas is verbonden met het maken van keuzes. ‘Slaap er een nachtje over.’ De Yin-energie vermindert en maakt plaats voor meer Yang. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen, zodat je zelfvertrouwen en je vermogen om keuzes te maken energetisch worden opgeladen. Nu snap je meteen waarom elk uurtje voor twaalven dubbel telt!
Van 01.00 uur tot 03.00 uur – Lever
Aan het begin van de nacht laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. Sta je rond dit tijdstip nog vrolijk in de kroeg? Kijk dan niet raar op als gevoelens van boosheid en frustratie op gegeven moment boven komen drijven. Dat duidt namelijk op een verstoorde leverenergie. ‘Je hebt iets op je lever…’
Don’t worry, strikt leven volgens de orgaanklok is nogal een uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat het voor je doet. Een vers soepje in de ochtend bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!